78882100_1337857200.jpg

Kloosterdorp Steyl, Steyl-Tegelen

Noord-Limburg

‘Iedere aanvliegroute is goed'

In de grote eetzaal van Kloosterdorp Steyl lijkt de voertaal Engels. "Het zijn mensen uit alle delen van de wereld die elkaar hier ontmoeten voor hun jaarlijkse reünie", weet woordvoerder Winfried Timmers. "Ze hebben elkaar hier ooit ontmoet en keren elk jaar op een vast tijdstip terug. En zitten zelfs Amerikanen bij". De vraag waarom ze hier kwamen en waarom ze ieder jaar weer terugkeren, vindt niemand aan de bewuste tafel relevant. "Dat is de essentie van Steyl", zeg Timmers. "We stellen weinig vragen. Iedereen heeft zijn eigen redenen om hier te zijn. Iedere aanvliegroute is goed. Wij willen vooral landingplaats zijn, of, zo je wil, aanlegsteiger. Eenieder die zich engageert krijgt de sleutel."

Die aanlegsteiger ligt voor Kloosterdorp Steyl direct aan de Maas, waar een sloom veerpontje de verbinding naar de west-oever onderhoudt. Ne-derland was vanaf 1875 een toevluchtsoord voor Duitse religieuzen. Zij moesten hun moederland verlaten vanwege de Kulturkampf. De inmiddels heilig verklaarde pater Arnold Janssen stichtte een missiehuis in Steyl, dat uitgroeide tot een indrukwekkende kloosterenclave waar drie kloosterordes zijn gehuisvest. Kloostergebouwen, kapellen, het Missiemuseum en weelderige kloostertuinen bepalen het beeld in dit inmiddels tot beschermd dorpsgezicht verheven, unieke kloosterdorp.

Wie er in slaagt wereldwijd 37 missiehuizen op te richten, een drukkerij, een maandblad en liefst drie congregaties die 100 jaar na zijn dood in bijna 70 landen nog 10.000 leden tellen, heeft wat in zijn mars. Op het deksel van zijn bronzen tombe staan de woorden Pater (vader), Dux (leider) en Fundator (stichter), een 'mission statement' wat ook een zakenman niet misstaan zou hebben. Veel geslaagde zakenlui hebben meer geluk dan wijsheid (en het mag een wonder genoemd worden dat ze slagen). Bij Arnoldus was het meer een kwestie van zakelijk inzicht, hard werken en bidden, dan van wonderen.

 

78964600_1337857200.jpg 79033000_1337857200.jpg 79094700_1337857200.jpg

 

Informatie

Er wonen in Steyl nog steeds kloosterlingen, maar inmiddels zijn de kloostercomplexen in hun huidige omvang eigenlijk te ruim bemeten. De congregaties onderzoeken dan ook hoe de kloostercomplexen in de toekomst te behouden, met respect voor hun oorspronkelijke functies. Steyl heeft het oog gericht op de toekomst. "We bevinden ons tussen reeds en nog niet", zegt Winfried Timmers als de mogelijkheden voor bezoek en bezinning ter sprake komen. "Aan de ene kant gebeurt er van alles: ontmoetingen, programma's en activiteiten. Anderzijds moet er nog heel veel gebeuren. In het bezinningscentrum Sint Michaël worden programma´s aangeboden voor individuen, groepen en organisaties. Mensen kunnen deelnemen aan stilte-weekenden, retraites, meditatiegroepen en bezinningsdagen. Op het programma staat ook een midweek bezinning en ontspanning voor 60-plussers. De website www.steyl.eu biedt actueel nieuws over de diverse activiteiten.

Voor wie Steyl, 'de kathedraal van stilte', wil ontdekken herbergt het Missiehuis een eigentijds gastenverblijf. Er zijn 16 tweepersoons en 10 eenpersoons kamers (met douche en wc) voor mensen die komen voor individuele retraite, rust en meditatieve stilte. In het gebouw bevinden zich ook de eetzaal en diverse vergaderzalen. Centrum Sint Michaël beschikt in het totaal 55 bedden.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/c3vRnaHTbLE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Contact

Kloosterdorp Steyl, Bezinningscentrum 
Sint Michaël en Missiemuseum
Michaelstraat 7
5935 BL Steyl-Tegelen
T 077 3261326
F 077 3261316