59821200_1337857456.jpg

Kasteel De Berckt, Baarlo

Noord-Limburg

"Trollen, heksen, elfen en sjamanen"

Ambiance en grandeur kunnen Kasteel De Berckt niet worden ontzegd. De ligging temidden van waterpartijen, bos en landerijen komt de aristocratische uitstraling alleen nog maar meer ten goede. Naar hoe het er binnen toe gaat, laat zich niet lang gissen. "Een mooi verblijf", wordt ons spontaan toevertrouwd door twee boswandelaars (ervaringsdeskundigen?), die ons eerst de weg hebben gewezen naar Kasteel de Berckt in Baarlo. Kasteel De Berck heeft alles om zich een kasteel te mogen noemen. Oprijlaan, monumentaal kasteelpark met eeuwenoude bomen en slotvijver. Van binnen: grote ontvangstkamers, brede gangen, comfortabele gastenkamers. En net toen we dachten echt alles te hebben gezien, viel ons oog op de kratjes Kasteelbier.

'Bezint Eer Ge Begint' lijkt ons een passende tegeltjeswijsheid voor de inpandige tapperij. Want bij de vele groepen die uit heel Europa alleen voor bezinning en verdieping naar Baarlo reisden is het niet gebleven. "Ons kasteel staat open voor iedereen die op zoek is naar rust en sfeer", zegt hotelier Paul Nagels. Maar we koesteren onze reputatie als spirituele plek. De Berckt is niet voor niets 100 jaar lang een klooster geweest. Iets van die sacrale en contemplatieve sfeer ervaar je nog steeds. Mijn eigen kantoor bevindt zich in de voormalige sacristie. De kapel is nu een meditatieruimte. Therapie- en yogagroepen maken er volop gebruik van. Gasten zeggen dat de mystiek hen inspireert. En ook dat ze de geestelijke kracht voelen. Het bruist hier van de energie. Mensen laden hier de batterij op en krijgen nieuwe inspiratie. We hebben dat proces bij veel groepen mogen meemaken en begeleiden".

 

59914400_1337857456.jpg 59986400_1337857456.jpg 60052200_1337857456.jpg

 

Informatie

Dat laatste is eigenlijk wat Paul Nagels en zijn team doen: begeleiden, ondersteunen en faciliteren. "Natuurlijk kunnen we ook feesten organiseren en allerlei maatprogramma's maken. Maar de meeste gezelschappen die ons bezoeken hebben hun programma al zelf samengesteld. Ze vertrouwen alleen nog op onze professionaliteit op het gebied van ontvangst, huisvesting en maaltijdverzorging. Alles wat wij daarnaast nog bieden aan horecakwaliteit, sfeer en empathie is onze toegevoegde waarde."

De toegenomen vraag naar groepsaccommodaties heeft Paul Nagels aangezet tot de verbouwing van een aanpalende boerenhoeve tot kasteelboerderij. Het unieke resultaat is vanaf dit jaar te boeken (en al meteen genomineerd voor de Recroninnovatie award). Door kunstenaars de kamers en de meubels te laten decoreren, het hergebruik van bouwmaterialen en de klimaatneutrale bedrijfsvoering is een accommodatie ontstaan die model staat voor duurzame recreatie.

Kasteel De Berckt staat voor alles open. Spiritualiteit kent geen grenzen. Paul Nagels noemt zijn nering dan ook een spirituele kameleon. Een groot meditatief congres? Een bijeenkomst van sjamanen, een trollenweekend of een heksenkring? Bij De Berckt kijkt niemand meer op van op het eerste oog vreemde verzoeken. Of toch wel: in 2012 is de groepsaccommodatie geboekt voor een elfenweekend...

Contact

Kasteel De Berckt 
De Berckt 1 
5991 PD Baarlo 
T +31 077 477 1385 
F +31 077 477 4152