21842000_1397818173.jpg

BloteVoeten Park Brunssum

Zuid-Limburg

Een wandelbeleving voor jong en oud

In Brunssum, temidden van het Schutterspark, ligt op een terrein van tien hectare grootte het BloteVoeten Park. In werkelijk elk jaargetijde zijn de deuren er gastvrij geopend. Om in bezinning geconfronteerd te raken met de innerlijke levensvragen. En beter nog: er ook een eigen antwoord op te vinden.

Het BloteVoeten Park is een initiatief van Wil Bekker die na zijn 4-jarige opleiding aan de Academie voor Natuurgeneeswijzen in Eindhoven en diverse coaching-opleidingen hier drie jaar geleden het initiatief toe nam, in navolging van reeds bestaande parken in Duitsland en België.

Kern van de gedachte achter het BloteVoeten Park is dat ons lichaam feilloos reageert op wat er via onze geest binnenkomt. Daarom vinden oosterse filosofieën in het westen ook veel aanhang. Probleem is echter dat wij Europeanen en geen oosterlingen zijn. Daarom heeft Bekker de grote gemene deler gevonden in de denkwijze van een westers natuurvolk: de Kelten. Dat - letterlijk - voeten heeft in onze aarde en waarvan de filosofie veel raakvlakken vertoont met ons christelijke geloof.

Beleef de natuur
In het Park leidt de spirituele coach de bezoekers over het vier kilometer lange pad door een natuurlijke, bosrijke omgeving. Wandelen gaat over verschillende ondergronden. Die variëren van mos, bosgrond en kiezel tot steenkool, zand, houtknuppels, boomschors, kleikorrels, water en modder. Elk met een eigen beleving én lichamelijk effect.

Tijdens de wandeling ‘masseert' de natuur namelijk onze voeten. Onder de voet komen immers 30.000 (!) zenuwbaan-uiteinden samen die gelijktijdig worden gestimuleerd. Het is vergelijkbaar met voet-reflexologie die 4.000 jaar geleden werd ontwikkeld in China en India en die veel weg heeft van acupressuur. Daar komt nog bij dat lopen door water en modder leidt tot het zogeheten ‘Kneipp-effect', als in de gelijknamige kuurbaden met wisselende temperaturen.

Het park zelf nodigt zijn bezoekers uit tot verschillende activiteiten, verwerkt in symbolische uitdagingen zoals bijvoorbeeld het Labyrint, Triade of de oneindige cirkel. Zij vinden er ook een onthaastingscirkel.

Van jong tot oud 
Het park is toegankelijk voor alle leeftijden, van ‘3 tot 83', want elke activiteit wordt door de betreffende leeftijdsgroep anders benaderd. De avontuurlijke vijver met zijn hindernisbaan en doorwaadbare plaats is vooral boeiend voor de jeugd. Volwassenen zien weer andere onderdelen in het park als een vorm van zelfreflectie, om even stil te staan bij de monotone ritmiek van alledag; ze staan symbool voor de te nemen hindernissen in het leven.

Voor elke leeftijdsgroep is er een passend aanbod. Kinderen kunnen een arrangement boeken dat bestaat uit het schrijven van een wenshart, natuurlijke materialen verzamelen voor het maken van een wensstok, en na afloop van hun wandeling op blote voeten verschillende versnaperingen proeven. Volwassenen en gezinnen hebben de mogelijkheid om, aansluitend aan de wandeling, een middag met elkaar ervan te maken, eventueel zelfs met een barbecue. Voor hen die diepgang zoeken, zij die willen ont-haasten en ont-stressen, bestaat de mogelijkheid om de meer spirituele benadering te kiezen.

Teambuilding voor de zakelijke markt
Speciaal voor de zakelijke markt zijn verschillende thematische activiteiten ontwikkeld die worden gehouden onder begeleiding van een gediplomeerde trainer/coach. Een van de activiteiten is het ‘Onthaasten op Blote Voeten'. Onder leiding van een professionele stress-counsellor krijgen de deelnemers verschillende eenvoudige technieken aangeleerd om snel te kunnen ont-stressen.

Het aanbod is met name geschikt voor bijvoorbeeld managementteams van ondernemingen. Want naast de positieve lichamelijke en geestelijke effecten krijgt teambuildig op zo'n dag een totaal andere invulling dan men is gewend. Ook bestaat de mogelijkheid om de thema's teambuilding en motivatietraining met een zelf aan te brengen suggestie te laten invullen.

 

22002800_1397818173.jpg 23390900_1337858120.jpg 23449400_1337858120.jpg

 

Informatie

Spiritualiteit, waar het Park diverse instapmogelijkheden voor biedt, mag absoluut niet worden verward met een gemakkelijke ontsnappingsroute. Het is namelijk de weg naar ieders eigen bewustzijn. En die weg moet iedereen - met of zonder hulp - zelf ontdekken.

De opzet van het Park doelt dan ook op bewustwording; op een vanzelfsprekende, luchtige en open manier. In aansluiting op het constante denkproces dat ieder van ons bezig houdt. Of met andere woorden: de helende kracht van de natuur zit in ieder van ons. En is nooit weggeweest.

Contact

BloteVoeten Park Brunssum
Ganzepool 9a
6443 WZ Brunssum

M (0638) 20 63 03