09422300_1371201872.jpg

Sint Janskerk Maastricht

Zuid-Limburg


De St. Jan is een afspiegeling van de stad waar de kerk bovenuit torent. Kunst, cultuur, historie en ontmoeting. Met nog iets extra’s: een dominee. Piet van Reenen, een protestantse predikant met oecumenische inslag, is een trots man omdat hij huisheer is van een van de mooiste protestantse kathedralen van Nederland.

Deze bijzondere plek gaf mij meteen al een gevoel van thuiskomen. Van verwantschap. Verwantschap ook met het katholicisme dat in de Limburgse hoofdstad alom is. We doen veel dingen anders maar in hoofdlijnen hetzelfde. Zin geven aan het leven, het leven vorm geven vanuit een religieus perspectief”.edralen van Nederland.

 De Universiteit is een vaste gast, muziekuitvoeringen, kunst, in het centrum van de stad, tegenover de parkeergarage op het Vrijthof, de St Jan staat er open voor.
De van ver overal herkenbare rode toren staat voor een kerk die een plek van ontmoeting wil zijn in de ruime betekenis van het woord. 

Dat de dominee en ‘zijn’ gemeente daar waarde aan hechten, wordt ook benadrukt in de halfronde opstelling die het nieuwe meubilair gaat krijgen. Dat geeft in die grote ruimte iets van intimiteit, van gezien en gehoord worden.
Wie hier komt in de zondagse viering doet mee en zingt mee. Het gezongen woord dat het gesproken woord draagt en optilt, dat de emotie doet trillen en ‘hemel en aarde’ verbindt, de mens wiens leven omhoog wordt getild naar zijn Oorsprong.
Dat is wat liturgie doet, daarin gaan mensen hun weg en krijgt hun leven zin en houvast, troost en kracht.
Dat is wat beide tradities, de Rooms-Katholieke en de Protestantse, ten diepste verbindt.

 

09454900_1371201872.jpg 09469700_1371201872.jpg 09490000_1371201872.jpg

 

Informatie


 

De St. Jan staat doordeweeks van voorjaar tot najaar open. Voor de eenling die even in de koele omgeving zijn gedachten wil ordenen, tot verstilling wil komen, voor het echtpaar, het gezin, de groep die deel wil nemen aan een dienst en/of behoefte heeft aan een gesprek. Voor de toerist, die, ver van huis en kerk, toch even dat moment van bezinning zoekt. Aan de rand van het bekendste plein van Nederland, daar waar ontmoeting en verbinding van alledag zijn, dat is de St. Jan.

Als je op adem bent gekomen en je voelt de nieuwe energie, dan ligt buiten een geweldige stad op je te wachten. Voel je genoeg energie om tientallen trappen aan te kunnen, dan is een bezoek aan de eerste omgang van de toren op 43 meter hoogte de moeite waarde. Het uitzicht over stad en omliggend land is uniek.
De St. Jan, ooit de doopkerk van de St. Servaas, is een serieuze aandachtstrekker in de binnenstad. De toren is niet alleen de hoogste van Maastricht, maar is vooral rood. Opvallend rood. Een magneet voor alle ogen en die aantrekkingskracht komt ook de kerk zelf ten goede. Duizende nieuwsgierigen werpen een blik of meer in het eeuwenoude gebouw; lopen er rond en vinden er rust.
Vinden een oase in een trendy en vibrerende stad.

De rode toren geeft de juiste richting aan.

Contact

Vrijthof 24

Postbus 486, 6200 AL Maastricht.

043-3216551

www.maasheuvelland.nl