45443200_1387535151.jpg

Stilte- en Bezinningscentrum Onder de Bogen Maastricht

Zuid-Limburg

Het stille hart van Maastricht

De gedachten aan een naderende tropische storm dringen zich op, als je op een warme dag door het centrum van Maastricht loopt. De drukte krioelt door de stegen en over de terrassen. En middenin het gedoe vind je iets dat je daar amper verwacht. Stilte. Je bent in het oog van de storm. Daar ‘Onder de Bogen’ in de schaduw van het Vrijthof, wervelt de drukte in een boog om de gebouwen en het binnenpark heen. Daar waar al eeuwen rust en stilte verblijven. Onverstoorbaar en schijnbaar onaangetast door het alledaagse gedoe.

Misschien is dit de plek waar je iets waardevols kunt vinden. Iets dat niet achter etalageramen ligt te pronken of smakelijk verpakt in menukaarten te lezen is. ‘Onder de Bogen’ herbergt verrassingen. Je kunt er je zelf vinden of tegenkomen. Sluit de storm buiten en ontdek wat in de drukte vaak over het hoofd wordt gezien. Iets dat je ergens op weg kunt zijn kwijtgeraakt, misschien hebt vergeten of onbedoeld hebt achtergelaten. Jezelf.

In het omsloten park is het licht helder, de regen mild, de warmte draaglijk en de talloze schakeringen groen van een ongekende frisheid. Als je in deze bijna arcadisch aandoende omgeving op een bank plaatsneemt, worden je zinnen gescherpt. Die beleving heeft bij de Zusters Onder de Bogen de doorslag gegeven de beschikbare ruimte in het klooster te delen met de mens, die op zoek is naar zingeving en diepgang. Naar rust en bezinning in een oase midden in de bedrijvigheid van Maastricht. Iemand die stilte wil ervaren om zo tot het wezenlijke in zichzelf te komen. Doorgaans een persoonlijk proces, waarin echter dialoog en ont-moeting verruimend en inspirerend kunnen werken.

In de hectiek van deze tijd nam de kloostergemeenschap in het late voorjaar het besluit mensen een gastvrij huis te bieden om stil te staan bij de diepere waarden van het leven. Omgeven door kloostergebouwen die voldoende ruimte laten, de historische stadswal die bijna symbolisch de rust binnenin verdedigt en de steeds nadrukkelijkere roep om bezinning, zijn deze plek en gedachte eigenlijk vanzelfsprekend ontstaan.

 

45486800_1387535151.jpg 45519400_1387535151.jpg 45550900_1387535151.jpg

 

Informatie

Door het openen van het bezinningscentrum hopen de Zusters Onder de Bogen het spirituele gedachtegoed van stichteres Elisabeth Gruyters op een eigentijdse manier door te geven. Met die spiritualiteit kan kennis worden gemaakt tijdens een bezinnende rondleiding over het leven van de ‘Liefdezusters van de Heilige Carolus Boromeus’. 

In onlangs gerenoveerde en eenvoudig in kloosterstijl ingerichte 34 eenpersoonskamers met douche en toilet, verblijft de individuele bezoeker. Groepsarrangementen zijn mogelijk. Daarmee wil ‘Zusters Onder de Bogen’ niet concurreren met de Maastrichtse B&B’s of de hotelbedrijven maar iets toevoegen aan het aanbod namelijk stilte en verdieping. Om 21.45 uur gaat de deur van het klooster dicht. Van de gasten wordt verwacht (geen verplichting) dat zij deelnemen aan het gebed, het meditatieve programma en de creatieve workshops. Het is in elk geval de bedoeling dat in stilte de stilte wordt vormgegeven. Gevraagd wordt dan ook die stilte te respecteren door geen gebruik te maken van telefoon, pc, tv of radio.

Maastricht heeft ‘Onder de Bogen’ een toegevoegde waarde gekregen. Je kunt er vrijwel voor niets iets kostbaars vinden. 

Contact

Stilte- en Bezinningcentrum
(maandag t/m/ vrijdag 11-12 uur) 043-3219241
E-mail: bezinningscentrum@zustersonderdebogen.nl
St. Servaasklooster 14
6211 TE Maastricht