32237400_1409663074.jpg

Huiselijke sfeer in een Eckelraadse Melkfabriek

Zuid-Limburg

B&B-groeibriljant


Tijdens hun wandelingen op het Plateau van Margraten trekt de bijzondere plek steevast de aandacht van Resi en Leo Sijben. De Melkfabriek in Eckelrade. Ze zoeken een woonhuis en vinden daar een uitdaging; een plek waarvan je iets kunt maken. Waar voldoende ruimte en licht is voor gezin, leven en kunst in een landschap dat daar bij past. Een uniek pand in een perfecte omgeving. In de natuur en van het Limburgs Heuvelland en de cultuur van Maastricht op steenworp afstand. Een plek om van te genieten.

Het bijzondere huis en de directe omgeving zijn de ideale omstandigheden voor een gelukkig gezinsleven. Leven, werken en kunst in Eckelrade is de droom die werkelijkheid wordt. 
Als de kinderen uitzwermen ontstaat bijna vanzelfsprekend een uniek trefpunt, een plek van ontmoeting. Aanvankelijk vindt een groep van 6 jonge vluchtelingen er een voorlopig onderkomen, vervolgens wordt een vleugel ingericht als Bed and Breakfast-verblijf voor maximaal 12 gasten. Toerisme vindt er een vast adres en onderdak en voelt zich thuis in de Melkfabriek.

De transformatie van industrieel erfgoed dat 25 jaar geduldig op een bestemming wachtte, naar woonhuis,een artsenpraktijk en een B&B-adres, is geen sinecure. De metamorfose van droom naar werkelijkheid vergt financiële en fysieke inzet en vooral doorzettingsvermogen. Een project dat ook vandaag de dag nog het echtpaar bezighoudt. De plannen voor een wellness-landschap in de andere nog beschikbare vleugel, zijn inmiddels zover gerijpt dat ze binnen afzienbare tijd invulling krijgen.

 

32439700_1409663074.jpg 33998600_1409663074.jpg 34100000_1409663074.jpg

 

Informatie

De gasten kunnen elkaar ontmoeten op het sfeervolle dakterras of tijdens het ontbijt in de eetkamer. De gemeenschappelijke woonkamer is de favoriete plek bij het merendeel van de bezoekers. “Mensen zitten bij elkaar”, zegt Resi Sijben, “en vertellen waar ze zijn geweest of naar toe gaan en wat ze zoal ervaren in het Limburgse land of Maastricht. Of zitten te lezen in een boek of tijdschrift. Deze ruimte wordt ook vaak door bedrijven benut om te vergaderen”. Centrale plekken in de Melkfabriek waar, desgewenst, sfeervolle achtergrondmuziek en de persoonlijke invulling door Resi een onvergetelijke indruk bij de bezoeker achterlaten. 
Vooral de wijze waarop haar kunst accenten zet, zowel in de centrale ruimtes als in de zes tweepersoons kamers, is sfeervol en verrassend. In de Melkfabriek hoef je geen rust en ontspanning te zoeken; het is er alom. “De Melkfabriek is een plek van bezinning, rust en ontmoeting. Van gedachte-uitwisseling, samen aan één tafel. De mensen die er komen en gaan zijn in feite één grote familie”. 

Resi Sijben weet waarover ze praat, terwijl ze het uitbundige groen op het dakterras van water voorziet. Ze kent de B&B-toerist en de magie van die bijzondere plek in Eckelrade. Ze heeft er niet alleen zowat elke steen in haar handen gehad en schoongebeiteld, maar tovert er alledaagse gebruiksvoorwerpen om in kunstzinnige accessoires, die kamers en ontmoetingsplekken een persoonlijke warmte verlenen. Oude strijkplanken veranderen in kleurrijke aandachttrekkers, skilatten vormen het gestel voor een cd- of boekenrekje of zijn aan een tweede leven begonnen als staande lamp ergens op een prominente plek. De Melkfabriek doet wat met de fantasie van de mensen die er komen en gaan of die er wonen.

Helemaal gratis bij het bijzondere onderkomen, krijgt de bezoeker de omgeving. Het Plateau van Margraten dat, in weerwil van de naam, verrassende glooiingen en holle wegen in zich herbergt. Of het unieke Savelsbos dat een natuurlijk barrière vormt tussen de landelijkheid van het Plateau en de toeristische trekpleister in het Maasdal: Maastricht. Het echtpaar kent de mooie en graag bezochte plekken in stad en land, of het ’t pontje bij Eijsden betreft, de St. Pietersberg of het Jekerkwartier in Limburgs hoofdstad.

Een bezoeker kan, vanuit de Melkfabriek, alle kanten op. En van alle kanten komen bezoekers naar de rustpunt waarnaar Resi en Leo Sijben indertijd op zoek waren. Zij zagen door de tand des tijds die losgelaten was op de Melkfabriek het verborgen kleinood. Zij werkten er vulden het gebouw weer met leven. Tegenwoordig is het kleinood een briljant en alom gewaardeerd B&B-adres.

Contact

De Melkfabriek
Dorpsstraat 15
6251 NA Eckelrade/Maastricht
043 4085050/06 46111774
info@demelkfabriek.com